LAB Onderwijs

In Vlaanderen is het probleem van plaats tekort binnen het onderwijs ondertussen wel bij de meesten gekend. Het beeld in maart van de caravans en tenten met groepjes ouders die voor de deur kamperen om op maandagochtend bij de start van de inschrijvingen een plaatsje te verwerven is ondertussen gemeengoed.

Als nieuwe school die ook een nieuwe manier van leren handhaaft vond LAB Onderwijs het niet meer dan evident om de inschrijvingen digitaal te laten verlopen.

Bij LAB Onderwijs gaan ze voor secundair onderwijs met een andere aanpak. Een moderne aanpak met de nadruk op motivatie en gedreven onderwijs. Bij LAB gaat men voor gedreven leraren welke uw kind weten te inspireren en goesting geven om te leren. Het belangrijkste is dat de kinderen goed voelen waarom ze iets leren.

LAB Onderwijs is een nieuw initiatief. De school werd recent opgericht en zal in september 2017 haar eerste enkele honderden leerlingen ontvangen. Het enthousiasme voor deze nieuwe school is enorm in de regio. Dit samen met het feit dat er sowieso al een tekort aan plaatsen is in vele scholen in Vlaanderen maakt dat LAB Onderwijs een stormloop aan inschrijvingen verwachtte.

Scholieren inschrijven via online registratie

Maar hoe ga je op een hedendaagse en vooral correcte wijze om met deze stormloop aan inschrijvingen? LAB Onderwijs wilde niet geconfronteerd worden met de typische taferelen zoals ouders welke dagen op voorhand voor de deur van de school kamperen. Het doel voor LAB Onderwijs was een menselijke en moderne aanpak waarbij iedereen een gelijke kans krijgt om zijn kind in te schrijven. Dit alles binnen het legale kader, opgelegd door de Vlaamse Overheid.

LAB Onderwijs had de ambitie om als eerste school, zonder pre-registraties, alle scholieren zich online te laten registreren. Dit betekent het bouwen van een doordachte Webapplicatie welke een grote piek aan inschrijvingen moet verwerken. Een Webapplicatie welke op alle soorten computer, tablets en smartphones werkt en de gebruikers op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze doorheen de registratieprocedure loodst. Ouders die niet thuis over internet of computer beschikken hadden de kans om ter plaatse in de school aan een terminal met deze applicatie aan de slag te gaan. Een moderne oplossing dus die toch gelijke kansen aan alle kinderen weet te bieden.

Het team bij Involved kreeg de opdracht om onder grote tijdsdruk deze essentiële software te bouwen. Een project waarbij we absoluut verschillende facetten onder controle dienden te houden. Er waren verschillende kritische factoren zoals:

  • Security: Uiteraard is veiligheid enorm belangrijk als het gaat over de gegevens van ouders en hun kinderen.
  • Stabiliteit: De applicatie ontvangt een zondvloed aan gebruikers. Enkele honderden gebruikers die op een half uur hun kinderen trachten in te schrijven. Hiervoor heb je een stabiele oplossing nodig.
  • Compliant: De software dient te voldoen aan strenge regelgeving van de Vlaamse Overheid.

Project Ownership als key-value voor onze projectaanpak

Bij de uitwerking van het project legde Involved de focus op absolute project controle. Dit betekent dat we ownership nemen over alle parameters en risico's en LAB Onderwijs doorheen het volledige traject begeleiden. Dit toonden we bijvoorbeeld op het moment dat de inschrijvingen effectief van start gingen door met behulp van real-time monitoring en live support het goede verloop op te volgen.

Ownership nemen over complexe uitdagingen van onze klanten is waar we voor staan en ons elke dag opnieuw voor willen inzetten.

Wil je meer weten? Advies nodig?