Project in de kijker: LOGOS

Project in de kijker: LOGOS

In dit artikel willen we één van onze klanten bij Involved in de spotlight zetten. Dit keer is het LOGOS, het opleidingsfonds van het paritair comité voor bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek.

 

Wat was de vraag?

Aangezien LOGOS dagelijks bezig is met opleidingen en tewerkstelling bij hun meer dan 3.500 bedrijven is het van groot belang dat ze ook over de nodige tools beschikken om het welzijn op het werk in kaart te brengen. In deze bestaande set van tools ontbrak nog een oplossing om na te gaan hoe het bedrijf scoort op het gebied van werkbaar werk. Hiervoor kwam de vraag bij Involved terecht: “kunnen jullie een applicatie ontwikkelen waarmee we niet alleen zo laagdrempelig mogelijk een aantal zaken kunnen meten zoals welzijn, autonomie,  gezondheid, stress, worklife balance, … maar ook tips en advies kunnen geven aan bedrijven om bepaalde acties verder uit te werken“. Nadat we deze informatie hadden verzameld zijn we kunnen beginnen aan onze analyse in hechte samenwerking met LOGOS.

 

Onze oplossing!

Al snel hadden we bij Involved veel zin om er in te vliegen. We zagen direct het potentieel om een zeer gebruiksvriendelijke vragenlijst te maken die dynamisch aanpasbaar is in verschillende talen. Met deze vragenlijst polsen ze dan bij hun bedrijven in tal van deeldomeinen waaronder autonomie, gezondheidsbeleid, telewerk… waarna die dan een dynamisch aangepast rapport krijgen. Met deze app kunnen ze dan verder aan de slag om onder meer hun welzijnsbeleid  verder vorm te geven alsook hun beleid rond autonomie, gezondheid, stress, worklife balance, … Zo werd de applicatie dus toepasselijk “SCAN WERKBAAR WERK” genoemd.

 

Dynamisch?

Ja, een van de zaken waarmee we rekening moesten houden is dat de vragen dynamisch moesten kunnen aangepast worden en de adviezen moesten kunnen geüpdatet worden door een medewerker van LOGOS. Het is natuurlijk van groot belang dat je altijd het beste advies geeft en de juiste vragen stelt. Daarom hebben we gekozen voor een aparte login voor de medewerkers van LOGOS die dan zeer eenvoudig alles kunnen beheren.

 

Collaboratie!

Een van de andere opportuniteiten die we hier zagen was dat we de kans hadden om eens samen te werken met andere bedrijven uit de Hyperion groep. We waren er namelijk nog niet zo lang deel van deze cluster en waren dus zeer benieuwd wat voor samenwerkingen er konden ontstaan uit een groep van jonge en dynamische bedrijven. Onze projectopvolging werd gedaan door Frederik van het bedrijf Numble die in samenwerking met de technische begeleiding van onze eigen collega Mich ervoor zorgde dat Elwin en Stef het project in een mum van tijd volledig operationeel kregen. Door de aangename samenwerking tussen projectteam en de klant konden we de applicatie op een goed einde brengen door gebruik te maken van de bekende scrum methodologie.

 

Conclusie

Wanneer we nu terugkijken, zien we dat we in een beperkt tijdspanne toch een mooi project hebben opgeleverd. Volledig in de huisstijl en onderhoudbaar voor de toekomst. We hopen van harte dat LOGOS veel aan deze tool zal hebben om zo nog beter hun bedrijven van dienst te zijn.