Wat met het merk Involved?

s3-merk

Wat met het merk Involved?

Een hele tijd terug hebben we besloten om iets meer te gaan doen met het merk “Involved”. Als je denkt aan het merk “Involved” denk je aan zaken zoals onze website, ons logo, onze communicatie en onze deelname aan de software development community.

Toen S3, of Sociocratie 3.0, werd geïntroduceerd werd snel duidelijk dat ons merk een apart domein moest worden. De primaire driver voor dit domein werd ook al snel duidelijk. Involved moet zich op de kaart blijven zetten, om zo nieuwe werknemers en nieuwe klanten aan te trekken, maar moet ook actief blijven in onze community zodat we samen op de hoogte blijven van alle nieuwigheden in onze sector.

S3-Merk is daarmee een mooi voorbeeld van een actief domein binnen onze zelfsturende organisatie. Op regelmatige basis, typisch één keer per maand houden we een governance meeting waarin er enkele beslissingen moeten worden genomen. Zo’n governance meeting wordt altijd volgens een bepaalde structuur georganiseerd en is één van de vele S3 patronen die je kan introduceren in je organisatie.

Een governance meeting is altijd timeboxed en start met een openingsronde waar iedereen kan aangeven hoe hij of zij zich in de meeting bevindt. Door iedereen enkele seconden spreektijd te geven aan het begin van de meeting, zorg je ervoor dat mensen hun gedachten kunnen leegmaken en met een fris hoofd kunnen starten. Vervolgens worden enkele administratieve zaken afgehandeld: Wanneer wordt een volgende governance meeting gepland? Hoe werd de vorige meeting geëvalueerd? Gaat iedereen akkoord met de agenda? Zijn er last-minute agendapunten? Natuurlijk gaat een groot deel van de tijd naar de agendapunten zelf. Elke agendapunt is gestaafd door een driver waardoor duidelijk is voor iedereen wat de spanning is en hoe we die spanning zullen aanpakken en eventueel wegnemen. Elke agendapunt op zich heeft ook een timebox en een proces of werkvorm.

s3-governance-meeting

Begin 2021, tijdens één van onze governance meetings, hebben we beslist om, samen met BeBold, meer actief te worden op sociale media. Het agendapunt waarin dit beslist werd was tot stand gekomen door een proces waarin een voorstel werd gemaakt om tegemoet te komen aan de bijhorende driver. In dit voorstel werd duidelijk gemaakt wat we kunnen doen en welke bedrijven ons daarbij kunnen helpen. De voorbereiding van dit voorstel en het vergelijken en verfijnen van meerdere offertes werd offline, dus buiten de governance meeting, opgepikt. Tijdens de governance meeting zelf wordt enkel de beslissing genomen via consent besluitvorming.

Consent belsuitvorming is een S3 patroon dat een proces beschrijft om van een voorstel tot een beslissing of afspraak te komen. Het is één van de mogelijke werkvormen die we tijdens een governance meeting aan een agendapunt kunnen toewijzen. Het belangrijkste is dat iedereen die aanwezig is kan nadenken over de driver en het voorstel en dat, na eventuele verduidelijkingen en antwoorden op vragen, iedereen kan beslissen of het voorstel goed genoeg is om geïmplementeerd te worden. Elke deelnemer kan een bezorgdheid of een bezwaar hebben waardoor het voorstel eventueel bijgestuurd moet worden. Bijsturen doe je door het bezwaar te integreren met het originele voorstel.

s3-consent

Eén van de andere S3 patronen waar we binnen S3-Merk vaak gebruik van maken is rolselectie. Vaak hebben we iemand nodig om een taak uit te voeren of een beslissing of afspraak op te volgen. Binnen S3-Merk zullen we elke maand opnieuw iemand selecteren die onze sociale media opvolgt. Bij rolselectie is het belangrijk dat er niet gewoon iemand geselecteerd wordt, of dat dat gedaan wordt op basis van een meerderheidsstem. Iedereen mag een persoon, of meerdere personen, nomineren en moet zijn nominatie nadien ook staven met redenen. Na een rondje, waarbij iedereen even aan het woord komt en zijn nominatie kracht kan bijzetten, kan samen beslist worden om iemand te selecteren, of opnieuw te nomineren als er bezwaren zijn.

s3-rolselectie

In de toekomst zal S3-Merk op deze manier blijven werken aan het merk “Involved” en onze integratie in de software ontwikkeling community. Wij zijn graag aanwezig op lokale en internationale community-events. Merk je ons op bij VISUG, Techorama, TechTrain Mechelen, AZUG of een andere event? Kom zeker even hallo zeggen! Je kan natuurlijk ook via onze website contact met ons opnemen.

Contacteer ons